Gyalogos túrák

Sopron a természeti környezetével - Soproni hegység a Rák patak völgyével, Balfi dombság a Fertő tóval - egy páratlan, egymással teljes harmóniában lévő tájképet alkot.
A természetjárókra szurdok, lankák, jelzett sétautak, kiépített pihenőhelyek, több mint negyven forrás, húsz patak, hét tó, öt kilátó, és ezernyi meglepetés vár. Sopron szubalpin levegője, kellemes klímája messze földön híres, jótékony hatást fejt ki az üdülni, regenerálódni vágyó vendégekre. A gyümölcsök, gombák, virágok természet nyújtotta szépsége az erdő jellegzetes susogásával, neszeivel válik maradandó élménnyé. A tájvédelmi körzetet egy részletes turista térképpel vagy túravezetővel érdemes bebarangolni.

Károly-kilátó túra /2,5 km/: Az Állami Szanatóriumtól indulva megismerheti a Soproni Parkerdő és a Dalos-hegy történetét, megkóstolhatja az Alpok egyik szélső nyúlványának gyümölcseit, megcsodálhatja a Millecentenáriumi Emlékerdő hatalmas vörösfenyőit. A Károly-kilátóról gyönyörködhet az Alpok 2000 m magas csúcsaiban, a Fertő tóban és Sopron csodálatos madárvilágában.

Ciklámen tanösvény /6 km/: Turista jelzése a Soproni hegység jellemző virága, a ciklámen. A könnyen járható útvonalon 60 tábla ismerteti a hegység élővilágának lakóit. Az Állami Szanatóriumtól indulva a Jubileumi parkerdő, Deák-kút és a Károly-kilátó érintésével lehet elérni az útvonal legmagasabb pontját, a hatalmas földvár közepén álló Várhely-kilátót. Az út menti forrásoknál szalamandrával is találkozhatnak. A festői szépségű Sopron-Bánfalvára érkezve Sopron a 3-as és 10-es autóbuszokkal érhető el.

Gyöngyvirág tanösvény /3,5 km; 8 bemutató állomás/: A turista útvonalat a májusban nagy tömegekben nyíló gyöngyvirág táblái jelzik. A rómaiak halastavától, a Tómalomtól induló tanösvény a soproni tavasz kezdetétől (a som rügyfakadásától) a nyár virágpompáján át az ősz izzó gyümölcséig bemutatja a Szárhalmi parkerdő élővilágát. A közeli Kecskehegyi kilátóról a hófödte alpesi hegyvonulat és a Fertő tó is belátható. Tómalom fürdő a 6-os helyi járatú autóbusszal érhető el.
Kelták nyomában: 16 km, mely a Károlymagaslatot köti össze a Várhely érintésével az Urak asztalával. Az államhatárok átjárhatóságával a túraútvonal csatlakozik a burgenlandi B907 számú turistaútba és összeköttetést teremt Schwarzenbach és Sopron között.