A szelídgesztenye ünnepe a pannon régióban

"Szelídgesztenyefa ágyban olyan az álmod, mint boroshordóban az óboré. Édesdeden alszol, s oly szelíden, hogy még az álmodban reád szálló éjszakai lepkéknek sem tudsz ártani (még véletlenül sem!), s oly mélyen, hogy még az ítélet harsonája sem tudna kiugrasztani az ágyadból. S mindez azon egyszerű tényből fakad, hogy a szelídgesztenye fájából rendszerint boroshordókat és koporsókat készítenek a mesterek." Dudás Attila 2:001.

A szelídgesztenye tehát az élet legmélyebb rétegeivel van kapcsolatban és nem csoda, hogy az akár 1:000 évig élő fát bárhol termett, mindenhol kultikus áhítattal tisztelték Örményországtól hazánkig. Nekünk soproniaknak különösen kedves a gesztenye és ez a vonzalom egyrészt a régi gesztenyesütőknek köszönhető, akik a Várkerületen állva kínálták portékájukat, másrészt köszönhető a várost körülölelő Lővereknek.

„Mi a lőver? — A lőver körülbelül a fele úton van a falusi gyümölcsöskertek és a finom úrikertek között, Ahhoz, hogy lőver legyen, hegyek kellenek, nem nagyon magas hegyek, de mégis akkorák, hogy a kert kapaszkodhasson és el lehessen belőle látni messze, lehetőleg a Fertő kék csíkjáig. A közönséges gyümölcsfákon kívül még néhány szelídgesztenyefának is kell benne lenni és a fenyők alatt erdei ciklámeneknek. Ha ehhez még hozzáteszünk két sor ribiszkebokrot, buxust, sok virágot, vadvirágos magas füvet, bogárzümmögést, gyönyörtől részeg madárdalt, a ház körül fenyőtestőröket, akkor körülbelül együtt van az a zöldfényű, arany napfénykarikákkal telehintett, gyümölcsillatú polgári paradicsom, amit lővernek nevezünk.” Becht Rezső 1942.

A kései utódok hódolnak a szelídgesztenye előtt és a pannon régióban több helyen rendeznek ünnepet, fesztivált a gesztenye tiszteletére. 2:006. október 15-én a Sopron melletti Ágfalván várják a vendégeket látványos felvonulásra, gesztenyeételek bemutatójára.

A sült gesztenye mellé pedig a friss must kívánkozik, hogy teljes legyen a pannon ősz hangulata. Kalandozzanak velünk és adják át magukat a pannon táj szépségeinek.

 

V. Ágfalvi Gesztenye Fesztivál - 2008. október 11 – 12.

Szombat
7:00 – 9:00 Március 15. tér: Gesztenyés sütemények árusítása
(Virágos Ágfalváért Egyesület)
14:00 – Vadon Lovas Club és Hotel Vadvirág területén, valamint a Luther téren népművészeti kirakodóvásár;
folyamatos gesztenyesütés, gesztenyés ételek, forralt bor, must, méz árusítása;büfé, állatsimogatás, lovashintózás és lovagoltatási lehetőség
15:00 – Fekete Judit Éva festőművész kiállításának megnyitója a Könyvtárban, Soproni, u.18.
17:00 – Böröczky Katalin festőművész kiállításának a megnyitója a Vadvirág Hotel éttermében
17:00 – Filmnoir  rock zenekar fellépése a Vadon Lovas Club nagyszínpadán
19:00 – Gesztenye Bál, az esti bálra jegyek kaphatók a Hotel Vadvirág recepciójánál
 
Vasárnap
10:00  – Vadon Lovas Club és Hotel Vadvirág területén, valamint a Luther téren népművészeti kirakodóvásár;folyamatos gesztenyesütés, gesztenyés ételek, forralt bor, must, méz árusítása;büfé, állatsimogatás, lovashintózás és lovagoltatási lehetőség
12:00 – 14:00 Díszvendégünk, Dávid Ibolya kínálja az általa készített káposztás marhapörköltet a
Vadon Lovas Club területén
14:00 – 16:00 A tájháznál - Hegy utca 8-9.- must, forralt bor, sütemény, sült gesztenye árusítása.
Morgenröte énekkar fellépése
14:00 – 16:00 Veterán autók bemutatkozása a Vadon Lovas Club területén
14:00 – 15.:00 Virgonckodó bohócok a Vadon Lovas Club gyermekkuckójában
14:00 – 19:00 Arcfestés a Vadon Lovas Club területén
15:00 – 15:45 Ágfalvi Fúvószenekar fellépése a Vadon Lovas Club nagyszínpadán
15:45 – 16:30  Pom-pon lányok fellépése a Vadon Lovas Club nagyszínpadán Modern gyermektánc/ MRL táncklub Ágfalvi Patakugrók műsora
16:30 – 17:00  Morgenröte énekkar gyűjtésének dalai a Vadon Lovas Club nagyszínpadán
17:00 – 18:00 Soproni Ütősök műsora a Vadon Lovas Club nagyszínpadán
18:00 – 19:00 Virgonckodó bohócok a Vadon Lovas Club gyermekkuckójában
18:00 Filmnoir rock zenekar a Vadon Lovas Club nagyszínpadán